Oldal kiválasztása
Nouvelle Vague

New wave-slágerek bossa nova-köntösben: Nouvelle Vague

Itt a Nouvelle Vague új lemeze! A new wave slágereket bossa nova-köntösbe bújtató francia zenekar jó hat éve nem jelentetett meg új anyagot, de most vége a várakozásnak: pár napja jelent meg az I Could Be Happy, amit a Nouvelle Vague november 30-án kedvenc magyarországi klubjában, az A38 Hajón mutat be! A lemezt lejjebb teljes egészében meg lehet hallgatni.

Bár a nosztalgia mindig valami gyanús dolog, amiből sosem sül ki semmi jó, a Nouvelle Vague puszta léte alapjaiban cáfolja ezt a tételt. Mert a ragyogó énekesnőkkel kiegészülő francia duó, Marc Collin és Olivier Libaux kettőse úgy nosztalgikus, hogy egyetlen pillanatig sem ciki, és úgy tölti meg újra élettel a hetvenes-nyolcvanas évek punkját és újhullámát, hogy még az is átadja magát a varázsnak, aki egyébként zsigerből rühelli a nosztalgiát, a punkot, a bossa novát vagy a feldolgozásokat. A Nouvelle Vague zseniális ötlettel úgy dolgozta fel az angolszász punk és new wave klasszikus slágereit leheletfinom bossa novákba, elegáns akusztikus hangszerelésekbe, hogy az eredeti nyers vadság helyett inkább a hűvös és melankolikus elegancia lett a vezérelv, és talán még eredeti szerzőik sem ismertek rá a ragyogó érzékkel kiválasztott számokra.

A legfrissebb lemez, az I Could Be Happy a múlt héten jelent meg, a róla kiadott első kislemezdal ‒ a korábbi feldolgozásokkal ellentétben ‒ saját szerzemény, és különlegessége, hogy az A38 Hajón is fellépett francia csillag, Élodie Frégé énekel rajta. És persze a budapesti koncerten is fellépő állandó énekesnő, Melanie Pain, aki februárban saját lemezének bemutatóján tér majd vissza a hajóra. Persze az I Could Be Happyn is vannak feldolgozások, mint mondjuk a Cocteau Twins Athol-Brose-a, a Ramones I Wanna Be Sedatedje, vagy az All Cats Are Grey a Cure-tól. A klasszikus Nouvelle Vague-hangzást és -fílinget megidéző lemez itt teljes egészében meghallgatható.