Oldal kiválasztása

A zenekar színfalak mögötti munkálatairól, nyári szezonról és a közelgő A38-as koncertjükről kérdeztük Bokor Rékát, a Jóvilágvan énekesnőjét.

A legutóbbi interjúban arról meséltél, hogy Trencsík Pál kilépésével kihívás lesz a dalszerzés. Hogy haladtok az új anyagaitokkal?
Remekül! Elkészült Nem elég szép c. dalunk, melyről többen a cím szöges ellentétét állítják! 😀 Ezt már a nyári szezonban hallhatja is a közönség, de további öt is íródik. Ha a próbán már mindenki átszellemülve és elégedetten játssza őket, azok is felkerülnek a nyári playlistre. Gazo, a basszusgitárosunk meg van táltosodva, házi stúdiójában már kotyvasztja dalait, Peti elvetemült szintizéseket folytat minden próbán, én meg jegyzetelem kis papírcetlikre az eszembe jutó dalszövegfoszlányokat. Hát így zajlik.

Nemrég posztoltatok egy képet, amin szintiznek a zenésztársaid. Arra számíthatunk, hogy billentyűcentrikusabbak lesznek az új dalaitok?
Igen, erre törekszünk, ugyanakkor Peti, a billentyűsünk az Irie Maffia basszusgitárosi posztját is betölti. Így ő eléggé elfoglalt zeneileg, ezért ha nálunk szintizik, azt mindig le is fényképezem. Íme a bizonyíték:

Nyáron több fesztiválkoncertetek lesz határon túli városokban, mint Magyarország területén, mi ennek az oka?
Én azt tapasztalom, hogy a magyar zenei piac nemigen nyit a határon túlról érkező magyar zenék iránt. Nincs szükség még a felvidéki muzsikusokra is, mikor ennyi zenekar van házon belül. Ám a gazdag kínálat ellenére a legtöbb fesztiválon ugyanazok a zenekarok köröznek évről-évre, a szervezők észre sem veszik a kis zenekarokat. Ha igen, azok is jellemzően ismertebb zenekarok zenészeinek szóló projektjei, vagy, ha adnak lehetőséget feltörekvő zenekarnak, elvárják, hogy gyakorlatilag ingyen játsszon. A legtöbb magyarországi klub pedig olyan méltatlan feltételeket szab a zenészeknek, hogy az embernek összeszorul a gyomra. Hívnak ellenben Erdélybe, ahol jobban értékelik a határon túli magyarul játszó zenekarokat és nem mellőzendő konkurenciaként tekintenek rájuk. Innen is pacsi, Erdély!

A zeneiparban nem csak zenészként, szervezői oldalról is aktív vagy a Gombaszögi Nyári Tábor részéről. Mit lehet tudni a fesztiválról, és te mivel foglalkozol a háttérben?
No, először is! Láttátok már a fesztivál himnuszát? Ez már a második Felvidék Allstars produkció, a Jóvilágvan szerezte Levegő volt az első. Gyorsan nézzétek meg, s utána sokkal könnyebben megértitek, miért Gombaszög a második otthon.

A fesztivál és szabadegyetem párját ritkító 90. jubileumát ünnepli. A hajdani felvidéki fiatalság elszántságát éltetjük tovább, s ezzel sikerült is az elmúlt években jól kinőni magunkat. Én a Kocsmastaff szekciót vezetve lefőzöm a reggeli kávédat vagy kiöntöm a rumbódat (rum+borovička) és megmutatom, merre keresd a sátrad, ha valami oknál fogva elfelejtetted volna. 😀

Július 13-án az NDK zenekarral léptek fel nálunk, melyik dalt ajánljátok tőlük?
Friss banda az NDK, szintén felvidéki énekesnővel, a Kisüzem c. számukat szeretette ajánlom. Decemberi hajós koncertünkön a szintén a felvidéki Estendøn zenekar játszott előttünk. Ezzel is szeretnénk segíteni a rendelkezésünkre álló eszközökkel az „ébredő erőt”.

Ha a koncertek mellett marad időtök olvasásra, akkor te vagy a zenekar tagjai mit forgattok, forgattatok mostanában a kezetekben?
Ha már annyit hangsúlyozom az összetartás fontosságát, hát egy felvidéki szerző könyvét ajánlanám! Pár hete jelent meg Durica Katarina harmadik könyve, A rendes lányok csendben sírnak.  A regény a dunaszerdahelyi maffia áldozatainak története, egy olyan perspektívából, ahogyan még sosem láthattuk. Katka interjúkat készített az akkori áldozatokkal, akik közül a legtöbben regény kapcsán beszéltek először a tömeges nemi erőszakról, megfélemlítésről, megszólaltatja az anyákat is, akiknek maffiózó lett a fiuk, és férfiakat, akiknek tönkre tették a vállalkozását és az életét. Bátorság kellett a megírásához, bátorság kell az olvasásához is. Nyáron egyébként általában Dosztojevszkijt olvasok, az lehűt.

A fesztiválok után mi következik ősszel?
Egy hetes alvást terveztem, aztán kisöpröm a szívem pereméről a faleveleket. S jöhet a 4. album!

Mivel melegíthetünk az A38-as koncertetekre?
Ebben a nagy melegben?! Egyetek főtt kukoricát és nyaljatok fagyit! Mi majd csapatjuk rátok a szárazjeget a koncert közben.