Oldal kiválasztása

Újabb magyar versenyző bukkan(t) fel a nemzetközi zenei piacon: a Platon Karataev egyre több külföldi klub-és fesztiválfellépéssel büszkélkedhet, miközben hazai rajongótáboruk is folyamatosan duzzad. Nemrég jelentették meg legújabb klipjüket ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével, amivel már betekintést kaptunk készülő második nagylemezükbe is. Május 4-én, szombaton az A38 Hajón adnak koncertet a Hello Hurricane-nel, mely kapcsán nemzetközi élményeikről, rövid-és hosszútávú tervekről mesélt nekünk a zenekar két énekes-gitárosa, Czakó-Kuraly Sebestyén és Balla Gergely.

Azon kevés magyar zenekar között vagytok, akik Dél-Koreában is megmutatták magukat egy showcase fesztiválon. Meséljetek erről és a további showcase-élményeitekről!

Cz. K. Sebő: Sosem gondoltuk volna, hogy az első külföldi fellépésünk éppen Szöulban lesz. Nagy élmény volt mind maga az utazás, mind pedig az a szakmai rádöbbenés, hogy mi a zenénk miatt vagyunk épp a Távol-Keleten. Ez az egész valami álomszerű hét volt ott Koreában: teljesen kimozdultunk a hétköznapjainkból, finomakat ettünk, sokat sétáltunk, rengeteget nevettünk. Szasza (Czeglédi Szabolcs, a zenekar menedzsere – a szerk.) nagyon sok hasznos kapcsolatot épített ki, így az egésznek még most is tart a hatása és valószínűleg még sokáig fog is. Részben ennek is köszönhetjük azt, hogy a hajós koncert másnapján a Liverpool Sound City-n lépünk majd fel. Tagjai vagyunk egyébként az INES Talent programnak is, melynek segítségével még több showcase fesztiválra bekerülhetünk még ebben az évben.

A zenekar legújabb klipje, egyben az ősszel megjelenő albumuk egyik előfutára:

Sorra jöttök ki brit klub-és fesztiválfellépések híreivel. Van esélyetek magyar zenekarként labdába rúgni azon a piacon?

Balla Gergely: Én hiszek abban, hogy vagyunk olyan jó zenekar, mint a kintiek, szóval szakmailag van esélyünk. Az azonban tényleg hendikep, hogy magyar zenekar vagyunk, így nekünk mínusz kettőről kell építkezni, ami nagy munkát és sok odaszánást ígér. Most lesznek az első koncertjeink Angliában, szóval bár sok hallgatónk van kint, még nagyon az út elején járunk.

Cz. K. S.: Tényleg nem szégyelljük, hogy hiszünk benne. Azt hiszem másképp nem lenne értelme ezt csinálni.

A magyarországi építkezés és jelenlét mellett milyen régiókon van jelenleg a fókuszotok?

B. G.: Az Egyesült Államokban, Németországban és Nagy-Britanniában van a legtöbb hallgatónk, így ez a három terület izgat minket is leginkább, azonban nyilván az utóbbi kettő az, ami jelenleg nekünk anyagilag elérhető távolságban van. Ősszel voltunk már egy német turnén, most tavasszal Berlinben játszunk megint, aztán idén ősszel lesz egy hosszabb, tíznapos németországi kaland megint, aminek a szervezése már előrehaladott állapotban van, és nagyon izgalmasnak ígérkezik. A következő két évre a német-osztrák-holland régióra fókuszálunk, ha itt elértünk valamit, utána lépünk tovább.

Nemrég a megszámlálhatatlan zenekarban játszó Sallai Laci szállt be hozzátok állandó tagként basszusgitározni. Nem csak neki van másik projektje, mennyi időtök jut egyáltalán a Platonra?

Cz. K. S.: Nekem is van egy szólóprojektem (meg most valószínűleg bejönnek egyebek is), de tény az, hogy Gergőnek és nekem mindenképpen a Platon áll a prioritási lista élén. Valójában az egész életünkben. Igyekszünk a lehető legtöbb energiát belefektetni a zenekarba most, amikor egy szerencsés élethelyzetben vagyunk és valóban egész sok időnk van erre. Próbáljuk úgy intézni a dolgokat, hogy Somának és Lacinak ne legyen nagyon nehéz dolga. Például amikor elviszünk nekik egy-egy új dal ötletet, mi azzal kettesben és magunkban már napokig dolgozunk előtte. Ők pedig vannak annyira rutinos zenészek, hogy onnantól hamar megalkossák a maguk részét. A Galaxisokban szerencsére mindketten benne vannak, ráadásul a menedzserünk is ugyanaz, szóval azzal könnyű kalkulálni. A többi projekttel sem volt még komolyabb fennakadás. Gördülékeny minden. Egyébként meg fiatalok vagyunk és motiváltak: mindenre van energiánk!

Nemrég Fonogram-jelölt zenekarrá váltatok, de végül nem vittetek haza díjat. Ti mennyire voltatok megsértődve a kategóriátok nyertésére?

B. G.: Semennyire, nem is értem az ilyeneket. Mi amúgy kicsit meg is lepődtünk, hogy jelölve lettünk, mert nem egészen a mi közegünk, de érdekes volt ott lenni az átadón és körülnézni. Gryllus Dániellel tudtunk beszélgetni, ami nagy élmény volt.

Cz. K. S.: Ezúton is gratulálunk Krúbinak, nagyot megy!

Egy dalt már ismerhetünk a készülő második lemezetekről. Mikor jön ki a többi, és mit lehet tudni róluk?

B. G.: Május végén érkezik a második single, szintén videóklippel jelenik meg a lemez címadó dalaként az Atoms. A teljes lemez október végén jön ki, de addig még lesz további megjelenés. A második albummal ellépünk az eddig megszokott iránytól, és úgy érzem, hogy bár az első lemezre is büszkék vagyunk, ez már egy sokkal érettebb anyag lesz.