Oldal kiválasztása

Ez alkalommal is különleges programmal érkezik a Hajóra a KFT. Többek között ezen az estén tér vissza a zenekarba II. Lengyelfi Miklós basszusgitáros, de lesznek nem mindennapi vendégek is. Azonban nem csak erről a koncertről beszélgettünk, hanem szóba kerültek a Besúgó című sorozat, és a KFT közeljövőbeli tervei is.

Csapjunk a közepébe! Különleges koncert lesz a Hajón. Mitől lesz különleges? Mi lesz a tematikája?

A koncert címe: A KFT másképp és ugyanúgy. Nem tematikája lesz, hanem egy kicsit eltérítjük a saját zenei vonalunkat. Azért másképp, mert olyan jól ismert zenészeket kértünk fel, akikkel még nem játszottunk azelőtt, ők lesznek az eltérítők: Mohai Tamás, Sárik Péter, Solti Jánoska, Szekeres András. Ahogy a névsorból is látható, igyekeztem különböző stílusokban játszó zenészeket felkérni. Azt hiszem, én még kíváncsibb vagyok az eredményre, mint a közönség. Alig várom a próbákat. Az ugyanúgyra mindjárt visszatérek.

Az A38-ra eddig is többnyire speciális koncertekkel jöttetek. Azokat hogy szerettétek? Melyek voltak a legemlékezetesebbek?

Nem volt köztük, amit ne szerettünk volna. Ha ki kell emelni egyet, akkor én személy szerint a megalakulásunkat követő első koncertünkről előkerült kalózfelvétel felelevenítését mondanám. Úgy tanultuk meg az egész műsort, versekkel, tempókkal, apróságokkal együtt, ahogyan annak idején játszottuk. Amennyire még mindig egy – bár az idők során több felhanggal dúsított – húron pendülünk, szerintem a többieknek is ez ugrana be elsőre. Aztán ott voltak a külföldi vendégek, a látványos műsorok.

Azért is különleges koncert lesz ez, mert itt tér vissza a zenekarba II. Lengyelfi Miklós, akit több hónapig lánya, Eszter helyettesített. Mi volt a hiányzás oka? Hogyan bírta Eszter a gyűrődést? Itt lesz ő is ezen az októberi bulin?

Akkor itt térek vissza az ugyanúgyra. Azért ez a második címszó, mert Lengyelfi Miklós, aki amúgy a II., a nyári kényszerű leállás után ezen az estén tér vissza velünk a színpadra. Egészségügyi okai voltak a kihagyásnak, azt az utasítást kapta, hogy egy ideig ne menjen nyilvános helyekre. Ez az időszak elmúlt, újult energiákkal nyúzza a gitárját, bőgőjét. Esztert gyakorlatilag a mélyvízbe dobta nyár elején, korábban nem voltak hasonló fellépései. Eszter szerencsére régóta gitározik, csak most össze kellett szedje magát, ott voltak a dátumok a naptárában, nem volt mese. Azonban pillanatok alatt belejött, Miki sokat segített persze. Póbáljuk kitalálni, hogyan ne maradjon ki ebből a jövőben. Ezen a koncerten együtt is játszanak majd.

Ha jól látom, nyáron elég sokat játszottatok. Első alkalommal zenéltetek pl. a Fishing On Orfűn. Jól látom, hogy valamiféle KFT-reneszánsz van? Hogyan fogadják az emberek a KFT-t 2022-ben?

Reneszánsznak legfeljebb egyes külső szemlélők gondolhatják. Mi magunknak nap mint nap vagyunk évtizedek óta. Az elmúlt bő két év sajátosságaitól eltekintve előtte is rendszeresen játszottunk és ha beindul az élet, aminek minden nehézség ellenére már vannak jelei, akkor ezt folytatjuk is, reményeink szerint még több koncerttel. A FOO-n valóban először léptünk fel, és én személy szerint sem jártam még ott korábban. Nagy élmény volt a zenekarnak az a bensőséges hangulat, ami ott uralkodott, a koncertünk közönsége pedig a színpadról úgy nézett ki, mint egy hatalmas üstben, egy órán át folyamatosan fortyogó, vidám emberleves.

A fogadtatás, általánosságban véve, a rendezvény milyenségén múlik. A néhány kis klubtól kezdve, a városi napokon át a fesztiválokig örömmel veszik a műsort, a rendezvény jellegétől, közönségétől függően pedig eltérően reagálnak. A fiatalabb közönség végigugrálja, máshol énekelnek és valamennyien táncolnak, pár helyen vevők a versekre, máshol azokra nem. Ez nemigen változott az évek során. Mi nagyon élvezzük a színpadon, de előtte vagy utána is a személyes találkozásokat, sok kedves, érdekes emberrel hozott össze bennünket így a zenélés.

A zenekart a Besúgó című film is újra reflektorfénybe helyzete. A film főcímdala a Bábu vagy, amit a Carson Coma dolgozott fel. Hogy jött a filmes felkérés? Ki választotta ki a Carson Comát? Amúgy bírjátok őket? S ha már itt tartunk, kiket kedveltek még a mai fiatal szcénából?

Azt nem tudom, ki választotta ki a Carson Comát, ezt a film producere tudná megmondani. Ha jól emlékszem, először Weyer Balázs keresett meg engem az ötlettel. Mi örömmel járultunk hozzá. Én valamennyire ismertem már a CC-t, jó ötletnek is tartottam, hogy rájuk esett a választás, ha már Bábu vagy, mert felsejlett valami hasonlóság bennük a korai KFT-vel, valami a színpadi attitűdben. Én bírom őket és úgy látom, a többiek is. Giorgiót fel is kértük már közös szereplésre.

Másokat, akiket én érdekesnek tartok, csak úgy kiragadva említenék, minden rangsorolási cél nélkül (erről a többiek nevében nem tudnék nyilatkozni): Middlemist Red, Blahalouisiana, Ivan & The Parazol, Deep Glaze.

Mik a további tervek az idei évre, és jövőre? Készülnek esetleg új dalok, új nagylemez?

Új dalok készülnek, egyet már felvettünk a Pannónia Stúdióban és játsszuk néha koncerteken, készül a többi is. Nem tudom, mennyi lesz és mikor jelenik meg, jó volna, ha néhány még idén kijönne valamilyen formában. Szerepel a tervek között egy jövő évi másik album, erről egyelőre csak ennyit mondhatok. A koncertszervezést szeretném kicsit átalakítani, erről épp most folynak a tárgyalások, egy részét átadnám másnak és igyekszünk még hatékonyabbá tenni. Vélhetően aktívabb lesz a KFT 2023-ban.

Pár éve készítettél egy szólólemezt. Tervezel annak folytatást?

Jókor kérdezel, jó helyen. Már a folyamat közepén járok. Három dal zenéje, szövege és demója elkészült, pár számot még írok és kezdődhetnek a felvételek. Mohai Tamást és Háry Pétert ismét felkértem. Az első album, a Szívgárda címadó dalához annak idején nem tudtam időben befejezni a magyar szöveget, azért énekeltem fel angolul, mert valahogy az hamar megszületett. Ezt az elmaradást most behozom. Szeretnék egy videoklipet is összehozni, lehetőleg ismét Karsai Katáékkal, akik a Csak alszomhoz gyönyörű és izgalmas filmet forgattak – szép sikert is értek el vele. Ahogy a KFT ütemezését nézem – és mivel én csinálom, elég jó látom – , a közös lemez elsőbbséget élvez, a saját számaim várhatóan tavasz táján jelennek majd meg.