Oldal kiválasztása

Egy elég fiatal, és nagyon nem tizenkettő-egy tucat zenekar érkezik október 19-én az A38 Hajó Orrstúdiójába. A Nunki Bay Starship az alábbiakban mesél inspirációkról, fejlődéstörténetről, és azt is megtudhatjuk, mi az az audiovisual wormhole.

A popkultúra aranyszabálya szerint nem illik névre rákérdezni, de most mégis hadd tegyem. Mi az a Nunki Bay Starship?

Szerettünk volna valamit, ami rímel a Funky Mély Májflipre, mert eredetileg azt találtuk a leghangzatosabbnak a felmerülő nevek közül, de úgy voltunk vele, hogy mindenki teljesen hülyének nézne minket. Így legalább csinálhatunk úgy, mintha tényleg jelentene valamit. 

Hogyan állt össze az együttes az induláskor? Ki kit honnan ismert, hogyan találkoztak az útjaitok?

A networking útvonal úgy nézett ki, hogy Sziló+Dóri és Ákos+Matyi, aztán lett Sziló+Dóri+Matyi, aztán lett Sziló+Dóri+Matyi+Ákos, aztán Sziló+Dóri+Ákos-Matyi, és végül Sziló+Dóri+Ákos+Gabi. Ja, mert ott meg az volt, hogy Ákos+Gabi már volt.

Kik – előadók, zenekarok – voltak a legfőbb inspirációk a kezdetekkor? És mostanában?

Például az ABBA, mert ott is ugyanígy két fiú meg két lány van, és végül is majdnem sikerült is összehozni, amikor Dóri és Ákos összejöttek, csak Sziló egyik basszerosunkkal se matchelt soha. Nagy kár, de azért örülünk, hogy félig összejött! Egyébként már az elejétől kezdve nagyon szívesen csücsültünk a neosoul vonaton, szóval szeretjük az olyanokat, mint a Hiatus Kaiyote, Thundercat, Anderson .Paak, a Tank and the Bangas (elég nagy mákunk van az idei koncertszezonnal itthon, mert kb mindenki jön), de simán tudunk inspirálódni egy három és fél órás forest goa setből, egy kétórás Tool koncertből.

Nagyon sajátos, „furán popos”, „poposan fura” a zenétek. Audiovisual wormhole-nak nevezitek. Mennyire vagytok tudatos szerzők, vagy mennyire mentek ösztönösen arra, amerre a kedvetek visz? Hogyan néz ki az alkotói folyamat nálatok? Mi az az audiovisual wormhole?

Azért dobtuk be az audiovisual wormhole-t, mert abba elég sok minden belefér. Vizuálisan úgy képzelem, hogy ezt a rengeteg zsánert, amivel mindenki dobálózik, beledobjuk ebbe a féreglyukba, aztán valahol majd kijön valami, ami a Nunki Bay Starship. Hogy az egy pszichedelikus rocklemez 35 perces számokkal, vagy egy album tele elektropop-slágerekkel, igazából teljesen lényegtelen, amíg mi is és a közönségünk is szereti, amit csinálunk. Nagyon sokáig stresszeltünk ezen, hogy most akkor mi mégis milyen zenét játszunk. Rendesen álmatlan éjszakákat okozott, hogy ez most mi. Most már inkább a csinálásra koncentrálunk, nem arra, hogy melyik dobozba tudunk beilleszkedni.

Tavaly jelent meg egy ötszámos EP-tek, ami a címében részint a 2020-as, 2021-es év megpróbáltatásaira utal. Hogy bírtátok? Hogyan kezeltétek, mint zenekar? Hogyan állt össze ez a zenei anyag?

A zenei anyag úgy állt össze, hogy a zenekar szétesett. A basszusgitárosunk kilépett, nekünk pedig akkor már tegnapelőttre készen kellett volna lenni az egyébként pályázatra készülő anyagokkal, amit végül a lehető legnagyobb káoszban, stresszben és rohanásban, vért izzadva és pánikolva sikerült összerakni 2021 végére. Mondanám, hogy nem bántuk meg, hogy így sikerült a munkafolyamat, de hazudnék. Mondjuk abban sem vagyok biztos, hogy jobb lett volna, ha még van rá egy fél évünk, mert végeredményben meg szeretjük ezeket a dalokat.

Dolgoztok új dalokon, esetleg új lemezanyagon?

Nem, de majd jövő héttől!

Sokszor nagyon viccesek a Facebook-posztjaitok. Ki az ihletett szerző?

Sokszor, amikor ötvenharmadjára szólnak Dórinak a többiek, hogy ugyan posztoljunk már valamit, akkor felszívja magát, és nagyjából három és fél perc alatt megírja azt, amit hetek óta halogatott. Legtöbbször ez van, de egyébként meg ez valahol egy iszonyú nyűg, szóval most már nem csak ő fogja írni a vicces posztokat, hanem Ákos is beszáll. Haha, szegény még nem tudja, mennyire fogja ezt fél év múlva utálni.

Hová repülnétek, ha tényleg lenne egy űrhajótok?

Mondhatnánk bármilyen áltudományos baromságot, de leginkább egy olyan párhuzamos univerzumba, ahol nem a patriarchátus uralkodik, és minden szuper chill, nipps are freed, és chemtrailben szórják a jóságport, bármi is legyen az. Meg persze már híresek és menők vagyunk. De közben meg még vannak dínók.