Oldal kiválasztása

Új lemezével érkezik az A38 Hajóra a bolgár származású, berlini RnB énekesnő

Tanulni indult Berlinbe, majd karriert csinált ott. Magának írja és hangszereli a dalait, munkájának gyümölcse a nemrég megjelent „If It’s Written” c. nagylemez, amelyet szeptember 30-án az A38 Hajón is bemutat a hazai Passed társaságában. Közelgő koncertje előtt Dena mesélt nekünk új albumáról és annak hátteréről.

Bulgáriából származol, de több mint tíz éve Berlinben élsz. A karriered miatt költöztél, vagy még a zenélés kezdete előtt?
Eredetileg tanulni mentem Berlinbe, aztán történt minden magától. Lett egy kanadai barátom, Ambika, aki rábeszélt, hogy alapítsunk zenekart. Ő dobolt, én billentyűztem. Ez volt az első alkalom, hogy dalszerzéssel, harmóniákkal és szövegírással kezdtem kísérletezni, volt néhány fellépésünk Berlinben és a környékén a kétezres évek közepén.

LIVEUROPE
A program támogatója a tizenhárom európai klub összefogásából létrejött Liveurope, amelynek célja, hogy összehangoltan segítse fiatal európai tehetségek nemzetközi érvényesülését.

Liveurope

Követed, hogy mi történik az otthoni zenei szcénában?
Évek óta nem élek már Bulgáriában, de annyit látok, hogy van egy erős rádiópop-szcéna, független közeg nemigen alakult ki. De szerintem ez jó irányba változhat: egyre több lehetőség van zeneírásra, többen vágnak bele indie projektekbe és nyílt néhány új, ezt befogadó hely is. Kíváncsi vagyok, szerintem van fejlődési potenciál a bolgár zenében és más művészeti ágakban is.

És hogyan látod a berlinit?
Berlinben továbbra is rengeteg, a világ különböző tájairól érkező művész él és alkot, szuper energiák vannak a városban. Azt szeretem benne a legjobban, hogy milyen sok különböző zenei közeg fér itt meg egymás mellett, az énekes-dalszerzőktől a techno producerekig.

Az újabb dalokban, úgy tűnik eltávolodsz attól a kelet-európai hangulattól, ami meghatározza a Cash, Diamond Rings, Swimming Pools dalt. Ez tudatos?
Igen. Ha egyáltalán valaha kelet-európai hangulatú volt a zeném. 🙂 Szerintem a CDRSP-hez csak a videója miatt társítják ezt. Vicces, a demo verzió még csak lágy zongorából és visszafogott kísérő beatből állt.

Az új lemezed zenei háttere hogy épült fel?
Most arra törekedtem, hogy már a demók is “végleges” hangzást kapjanak, hogy ne változzanak sokat külső produceri folyamatok miatt. Csak néhány dalt írt rá külső producer, ezért sokkal introvertáltabb és őszintébb lett a végeredmény.

Mi inspirált a zenezserzéskor és szövegíráskor? Melyik folyamatba mennyire folytál bele?
Én írtam rá minden dalt két év alatt, a producerkedésért is én feleltem, kivéve a So Wrong és a Forever Whatever esetében. Egy barátom gitározott a Speculations felvételén, egy másik játszotta fel a billentyűt az Imaginary Friendshez. Az inspiráció a saját életemből és magánéleti ügyeimből jött.

A borítón egy kézfej van, körülötte különböző szimbólumok: kulcs, csillagok, a Szaturnusz, egy WiFi-jel és egy szív. Mi a jelentése ennek?
Maga a cím az „If It’s Written In The Stars” („Ha a csillagokba van írva – a szerk.) kifejezés rövidítése, a borítót egy Berlinben élő ausztrál designer, Molly Doyson tervezte. Olyan témákra akartam vele reflektálni az alternatív pszichológia és az asztrológia eszközeivel, hogy minden a helyére fog kerülni a globális kétségbeesés és a biztonság megrendülése után.

Hogy néz ki a színpadi felállásotok? Mire számíthatunk tőletek élőben?
Izgatott vagyok, új zenekarral fogok turnézni, a srácok, akik kísérnek engem, Ben és Magnus remek zenészek Berlinből. Nagyon jó érzékük van a hangszereléshez és a színpadon is csodásak, alig várom, hogy Budapesten is fellépjünk és eljátsszuk nektek az új albumot!