Oldal kiválasztása

Az A38 Hajón mindig is igyekeztünk fenntarthatóan megtervezni és lebonyolítani a mindennapjainkat – az #UjraHajo névre keresztelt kapcsolódó projektünk korábbi eredményeiről itt és itt olvashattok. Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen lépéseket tettünk 2019-ben a környezet védelméért.

Fenntartható vendéglátási partnerünk, az Ecocatering 2018 ősze óta segít minket környezettudatos működésben. Termékeik lebomló, környezetbarát alapanyagokból, elsősorban politejsavból, azaz PLA-ból készülnek (erről bővebben itt). Lebomló anyagú elviteles tárolókkal és eszközökkel dolgozunk az Étteremben és a bárjainkban, cukornádból készülnek az elviteles dobozaink, valamint PLA-bevonatú, újrahasznosított kartonból a kávéspoharaink és a (csak kérésre kiadott) szívószálaink is. A legnagyobb eredményt idén az utóbbival értük el.

Közel 150.000-rel kevesebb szívószál évente

Közel negyedannyi szívószálat használtunk 2019-ben, mint a korábbi években – 2018. októberéig, az egyszer használatos szívószálak kivezetése előtt évi átlagosan 200.000 darab fogyott el nálunk, ehhez képest idén csak 60.000 darabot adtunk ki. Így 140.000 egyszer használatos, műanyag szívószál ökológiai lábnyomától óvtuk meg a környezetet.

Szívószálmentesség helyett azt a megoldást választottuk, hogy lebomló alapanyagból készült PLA-szívószálat adunk az italokhoz, de csak akkor, ha úgy kéritek. Kivéve a törtjeges koktélokat: a fogaitok megóvása érdekében ezeket minden esetben szívószállal adjuk ki. Azok figyelmébe, akik szeretnék, hogy még kisebb legyen ez a szám, ajánljuk Beck Zoli 30Y-frontember lenti videó végén megfogalmazott tanácsát.

Vízmentes piszoárok – már a Koncertteremnél is

Az év másik jelentős #UjraHajo-eredménye a vízmentes piszoárok telepítése volt. Miután az Étterem melletti mosdóban zajlott tesztidőszak után pozitív eredményeket kaptunk, a Koncertterem melletti mosdóban is ilyeneket szereltünk fel. Ezek segítségével évente 70 kád megtöltéséhez elegendő ivóvizet tartalékolunk a Földnek, ezzel együtt 250kg CO2-kibocsátástól óvjuk meg a környezetet.

Fontosnak tartjuk azt is a fentiek mellett, hogy pusztán felhívjuk a figyelmet a problémára, és edukáljuk a közönségünket a fenntartható mindennapokról. Ebben fellépőink is segítségünkre vannak, a Harcsa Veronikával és Gyémánt Bálinttal készült videónkat itt találjátok. Legutóbb Csorba Lócival forgattunk a zenekara dupla lemezbemutatója előtt:

Dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb beszámolhassunk nektek a következő, fenntarthatóságért tett lépéseinkről. Lépésekben haladunk az #UjraHajo fedélzetére, tartsatok velünk és tartsatok ki mellettünk. Boldog új évet!