Oldal kiválasztása

(x) A környezettudatosság ma már nem csupán egy furcsa hóbort, hanem egyre jobban terjedő szemlélet és életforma – nemcsak a magánemberek, hanem a cégek körében is. A vendéglátóiparban tevékenykedők közül mind többen fordulnak „zöldebb” irányba, és keresik azokat a megoldásokat, melyekkel kevesebb terhet rónak a környezetre. Fenntartható vendéglátási partnerünk, az Ecocatering vendégposztja.

Ha fenntarthatóságról beszélünk, az első és legfontosabb gondolatot, amit figyelembe kell vennünk, egy 1987-es ENSZ-jelentésben fogalmaztak meg:

A fenntarthatóság nagyon leegyszerűsítve olyan fejlődési folyamat, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.”

Egy ideális világban:

  • a hulladék teljes mértékben újrahasznosítható,
  • a (bármilyen jellegű) kibocsátás nem környezetkárosító,
  • az energia- és erőforrás-felhasználás 100%-ban megújuló forrásból származik.

Ennek a körfolyamatnak az elérése a cél. A vendéglátásban, az iparág természetéből fakadóan különös figyelmet érdemelnek a következő fenntarthatósági pontok:

  • vízfelhasználás (pl. ételek elkészítése, mosogatás)
  • energiaigény (pl. világítás, szállítás, fűtés, hűtés, sütés-főzés)
  • vegyszerek használata (pl. takarítás, tisztítás, mosogatás)
  • terítékek (pl. tányérok, poharak, evőeszközök, dobozok).

Az ökolábnyom fontossága

Az alap iránymutatás az, hogy a vendéglátó cég ökolábnyoma minél kisebb legyen, vagyis minél kevesebb (lehetőleg megújuló) erőforrást használjon és minél kevesebb (lehetőleg környezetbarát) hulladékot termeljen.

Egyik kritikus pont a hulladék. Ideális esetben egy étterem vagy szórakozóhely csak újra felhasználható terítéket, vagyis porcelántányérokat, üvegpoharakat és fém evőeszközöket használ.

De gondoljunk csak egy sportrendezvényre vagy fesztiválra – itt nem megoldható a „tartós” teríték. Ahogy az elviteles rendeléseknél sem.

Az eldobható környezetbarát terítékek megoldást jelenthetnek, hiszen:

  • gyártásuk során sokkal kevesebb energiára, vízre és nyersanyagra van szükség (melléktermék felhasználása, pl. cukornád vagy búzakorpa), mint a kőolajalapú műanyagoknál;
  • komposztálhatók (az adott technológiai feltételek mellett) és felhasználhatók a növénytermesztésben;
  • amennyiben hulladékégetőben hasznosulnak, több energiát adnak;
  • hulladéklerakóba helyezve nem bocsátanak ki metánt a bomlás során.

Lebomló, PLA-val bevont kávés-teáspoharak az A38 Étteremben

Mi a sorsa az elhasznált környezetbarát terítéknek?

Bizonyos lebomló terítékek otthoni körülmények között (pl. kertben vagy telephelyen) is komposztálhatók. Ilyenek például a búzakorpából készült tányérok, elviteles kartondobozok vagy papírszalvéták.

A PLA-ból és cukornádból készült termékek viszont nem bomlanak le megfelelő „segítség” nélkül. Ezek az anyagok ideális esetben ipari komposztálási folyamaton mennek át, melynek végeredményeként tápanyagban gazdag komposzt képződik.

Pozitív kezdeményezések:

Nagy-Britanniában, az egyik legnagyobb lebomló termékeket gyártó cég, a Vegware saját projektjén belül több régióban is begyűjti a hátramaradó vendéglátóipari hulladékot, komposztálja, és visszaadja a növényeknek szerves trágya formájában.

Magyarországon ezeket a hulladékokat a kommunális hulladékhoz kell gyűjteni – egyelőre. Amint megoldódik a külön begyűjtés és ipari komposztálás, ezek is visszakerülnek a termőtalajba, és így teljessé válik a hulladékkörforgás.

Az első lépések a fenntartható vendéglátás felé – három tipp, hogyan kezdd el

Aki most kezd gondolkozni azon, hogy vendéglátós cégét a fenntarthatóság irányába terelgesse, álljon itt három egyszerű javaslat, hogyan foghat neki:

  1. Ismerkedj a témával: informálódj a környezetbarát vendéglátóipari megoldásokról, energiaspórolási lehetőségekről, nézd meg a lebomló terítékek választékát. Számos fajta létezik, pl. cukornádból, politejsavból (PLA), búzakorpából, illetve papírból készült termékek.
  2. Cserélj le egy egyszerű terméket környezetbarátra! Kezdd el kicsiben. Az elviteles dobozok vagy szívószálak lecserélése például nem olyan drasztikus váltás, viszont jó alap arra, hogy behatóbban megismerkedj az újfajta termékekkel, beszerzési lehetőségekkel, ráadásul ezt a változást vendégeid is értékelni fogják.
  3. Kezdj el környezetbarát tisztító- és mosogatószert használni. Viszonylag kismértékű plusz ráfordítással nagy segítség ez a bolygónak. Akkor meg miért ne váltanál te is?

Bízunk benne, hogy a kezdeti sikerek után te is egyre jobban elköteleződsz a fenntarthatóság felé, hiszen ez az egyetlen út, hogy az utánunk jövő nemzedékeknek élhető-évezhető környezetet hagyjunk hátra.

Nyitókép: Pixabay